menu in

Műtárgyak a középpontban

A modern páncél – ízelítő a magyar katonai védőmellények történetéből

 

A „páncélozott katona” alakja gyakorlatilag végigkíséri a hadművészet egész történetét, bár a tűzfegyverek elterjedése fokozatosan kiszorította az ókor óta használatos vas alapú páncélokat  – tekintettel arra, hogy az olyan vastag acélpáncél, amely megvédte volna a viselőjét a tűzfegyverektől  (főképp a XIX. század végén elterjedő, kis kaliberű, füstnélküli lőporral működő töltényt tüzelő kézifegyverek)  nem viselhető huzamosabb ideig .  A tradíció mégis összekötötte a „régi” és a „modern” kor páncélzatát, hiszen a francia vértesek még csillogó mellvértjeiket viselve indultak az első világháborúba, melynek frontjain alig egy év múlva megjelentek a különféle (már nem csillogó, sőt direkt rejtőszínekre festett) testpáncélok.  Az átütőerő és védőképesség azonban még évtizedekig a lövedékek oldalán állt, bár kísérleteztek pl. alumíniumból készült testpáncélokkal is a II. világháború után.  Az igazi áttörés 1965-ben következett be, amikor Stephanie Kwolek amerikai kémikus feltalálta a kevlárt és a DuPont cég, - amelynél dolgozott a – találmánya által a lövedékálló védőfelszerelések egyik elsőszámú gyártójává vált. A kevlár viszonylag könnyű, ugyanakkor rendkívül erős anyag, ötször erősebb az acélnál, így magától értetődött, hogy katonai (és civil) felhasználású testvédő eszközöket készítsenek belőle.  A 90-es évek trendjei a testfelület minél nagyobb védelmét hozták el, a védőmellények váll- , medence-, sőt lábvédelemmel egészültek ki, azonban az ilyen típusú eszközök a mobil harcászathoz nem bizonyultak alkalmasnak, ezért az ezredforduló után a „plate carrierek” jöttek divatba, ahol a kerámia betét csak a létfontosságú szerveket védi, lágyballisztikai kiegészítőket pedig gyakran már nem is alkalmaznak.

A Magyar Honvédség a nemzetközi békeműveletekben való egyre fokozottabb részvétel során kezdte védőfelszerelésekkel ellátni katonáit, az 1990-es évek második felétől kezdve. Az elmúlt 25 év fejlesztéseiből mutatunk most be egy válogatást, a hazai védőeszköz-fejlesztésben élen járó Union Plus Kft. segítségével.

Az UNION PLUS Kft. 1990-ben alakult, és többek között  egyéni védőeszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, kiemelten a magyar fegyveres testületek részére, ezen szervezetek követelményei szerint.

2020.02.07.